Tip 1: Optimaliseer je structuur
Bij een overname is het prettig om verschillende opties omtrent het bedrijfsvastgoed te hebben. Hierom is het voor de verkoper belangrijk om de juridische structuur op orde te hebben. Het plaatsen van bedrijfsvastgoed in een aparte werkmaatschappij geeft jou als ondernemer meer mogelijkheden in een transactie. Naast de opties te vergroten in een transactie, scheelt het (onnodig) wijzigen van eigenaar van het bedrijfsvastgoed de 10,4% overdrachtsbelasting over de waarde van het vastgoed.
Tip 2: Verlaag de afhankelijkheid van jou als ondernemer
Als ondernemer heb je graag zelf de touwtjes in handen, maar is dit gunstig voor een transactie? Voor de waarde van een bedrijf wordt de afhankelijkheid van de ondernemer meegenomen in de risico-inschatting, bij een hoge afhankelijkheid is de bedrijfswaarde lager. Daarom is het belangrijk voor een ondernemer om de organisatie goed in te richten, zodat het bedrijf ook zonder de ondernemer doorgaat.
Tip 3: Verlaag het risico van jouw onderneming
Jij bent als ondernemer verantwoordelijk voor de risicospreiding van jouw bedrijf. Op verschillende manieren kan het ondernemingsrisico verlaagd worden. Dit kan onder andere door de afhankelijkheid van opdrachtgevers en leveranciers te verlagen. Verder is diversificatie van producten en diensten een mogelijkheid om risico’s te spreiden. Het verlagen van risico’s verhoogt in de regel de bedrijfswaarde.
Tip 4: Toekomstige zekerheid door contractuele afspraken
Bij een transactie zijn onderhandelingen cruciaal. Een belangrijk onderdeel voor een koper is de vraag: hoe zeker kan ik er van zijn dat de huidige klanten en leveranciers bij de onderneming betrokken blijven na een overname? Deze zekerheid kan verhoogd worden door contractueel afspraken te maken met klanten en leveranciers, zodat er in de onderhandelingen geen discussie ontstaat over de continuering van de onderneming. Denk hierbij aan de ‘change of control’ clausule!
Tip 5: Optimaliseer het werkkapitaal
Werkkapitaal speelt een cruciale rol in de waarde van een onderneming. Een efficiënt beheerd werkkapitaal zorgt ervoor dat de dagelijkse activiteiten soepel verlopen zonder dat er onnodig veel kapitaal vastzit in bijvoorbeeld voorraden of debiteuren. Om je bedrijfswaarde te optimaliseren, is het belangrijk om betalingsvoorwaarden scherp te houden, voorraadniveaus efficiënt te managen en incassoprocedures te verbeteren. Dit zorgt niet alleen voor meer liquiditeit, maar maakt je bedrijf ook aantrekkelijker voor potentiële kopers, omdat het laat zien dat de organisatie financieel gezond en goed beheerd is.
Optimalisatie van bedrijfswaarde is altijd een maatwerk proces. Wil je samen met ons richting een succesvolle bedrijfsverkoop werken? Neem dan vrijblijvend contact op!
Vragen? Neem contact met ons op